OEM, remanufactured, compatible?

Pre nego što donesemo bilo kakve zaključke o prednostima i manama kertridža, najbolje je da definišemo razlike i da pođemo od definicija. Definicije:

  • OEM kertridži: skraćenica za Original Equipment Manufacturer – proizvođači ovih kertridža su ujedno i proizvođači štampača, mnogi ih drugačije nazivaju i originali.
  • Compatible – kompatibilni kertridži: potpuno novi kertridži (brand-new), proizvode ih fabrike koje nisu proizvođači štampača, često se koristi i termin “for-use“ toneri.
  • Remanufactured: ovaj termin se koristi za fabrički remontovane, reproizvedene tonere, odnosno to su kertridži koji se fabrički servisiraju i pune. Ukoliko ima potrebe, neki delovi se popravljaju ili zamenjuju novim

Prednosti i mane:

  • OEM kertridž je onaj koji dolazi uz štampač koji kupite (obično ima manji kapacitet štampe kod lasera) i garantuje kvalitet otiska, broj odštampanih strana... Zapravo, sigurni ste da će sve biti kako treba ako kupite OEM kertridž. Ali, velika mana je CENA. U nekim slučajevima se može desiti da je set kertridža skuplji nego ceo štampač!
  • Kompatibilni kertridži donose uštedu u novcu 50-80% i predstavljaju odličan izbor za svakodnevnu štampu. Kvalitet je veoma dobar, razlikuje se od proizvođača do proizvođača, tako da treba obratiti pažnju na brend koji se koristi, odnosno fabriku u kojoj se proizvodi.
  • Fabrički reproizvedeni toneri i kertridži su takođe dosta jeftiniji od OEM, ali ne u tolikoj meri kao kompatibilni. Razlog tome je što se ne proizvode masovno kao kompatibilni posto se u proizvodnji koriste isključivo samo prazni originalni kertridži. I kod njih mana može biti varijacija u kvalitetu, ali ako koristite proverene brendove od najboljih svetskih proizvođača, bićete zadovoljni.

Zaključak: Ako vam je potreban izuzetan kvalitet štampe, ne želite da razmišljate da li će boje biti identične kao kod prvog kertridža koji ste kupili uz štampač, onda je vaš izbor OEM kertridž. Ukoliko imate svakodnevnu upotrebu štampe, onda će Vam najisplativije biti da se opredelite za kompatibilne ili fabrički reproizvedene tonere. Ni tu ne možete pogrešiti obzirom da mojtoner.rs sarađuje samo sa proverenim, renomiranim svetskim fabrikama i kvalitet je zagarantovan. I dalje imate nedoumice? Pozovite nas. Naš iskusan tim će vam dati pouzdane informacije i pomoći Vam u izboru!